pågående kampanj

Thornæs Destilleri startades av eldsjälen Torben Thornæs Andersen 2018 och är det första whiskydestilleriet i norra Själland i Danmark. Destilleriet har från början utmärkt sig med sina innovativa och lokalproducerade produkter som skapar kvalité för dansk whisky.
Läs mer om bolagetInvestera

ERBJUDANDET I KORTHET

Teckningstid
17 januari 2023 – 7 februari 2023

Teckningskurs
3 DKK

Minsta post
700 aktier motsvarande 2 100 DKK

Tilldelningsprincip
Först till kvarn

Bolagets hemsida
Thornæs Destilleri (thornaes.com)

Emissionen görs i samarbete med Nordic Issuing som står under Finansinspektionens tillsyn.

Om du är grossist eller tillverkare av dryck: Thornæs Destilleri har ett tillstånd för att servera alkohol och har ett krav att rapportera om en aktieägare är grossist eller tillverkare av drycker. Om du är något av detta och vill teckna i destilleriet vänligen kontakta josefine.wahlqvist@finregsolutions.se / 0790 06 31 91

INVESTERINGS­KAMPANJ

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Antal investerare            90

Mål                                5500000 DKK

Totalt investerat         3263232 DKK

Så här investerar du
 • Tryck Investera. Du får upp en teckningssedel från Nordic Issuing
 • Fyll i antalet aktier du önskar investera
 • Fyll i hur många gånger du tidigare investerat via Nordic Issuing
 • Fyll i dina kontaktuppgifter samt om du tecknar via ett bolag, bolaget kontaktuppgifter
 • Signera teckningssedeln
 • Om du har tecknat för mer än € 15 000 eller har investerat fler än 10 ggr via Nordic Issuing kommer det skickas ut en länk till dig för att besvara frågor utifrån penningtvätt.
 • Inom 24 timmar (vardagar) kommer det skickas ut en avräkningsnota med betalningsinstruktioner. Kom ihåg att betala direkt för att säkra din investering.

Om Thornæs Destilleri

Marknaden för lokala och småskaliga drycker ökar både i Danmark och resten av världen. Thornæs Destilleri kan erbjuda unikt närproducerade whiskyprodukter med ekologiskt spannmål från åkrarna intill destilleriet.

Just nu sker ett skifte i dryckesbranschen där konsumenterna tittar utanför de traditionella skotska whisky- och klassiska ginmärkena. Marknaden för varje dryck beräknas om fem år uppgå till cirka 86 miljarder USD för whisky och 20 miljarder USD för gin.

Thornæs Destilleri har på väldigt kort tid fått utmärkelser och erkännanden från olika internationella aktörer. Thornæs Young Malt bedömdes och jämfördes mot konkurrenternas lagrade whisky i våras och fick betyget 91/100. Mad Owl Gin, som är destilleriets ginmärke, har fått utmärkelser av IWSC i London och Craft Gin Club, den senare är det största ginabonnemangsföretaget i Storbritannien. Destilleriet har skickat in både gin och råspriten för whiskyn till World Drinking Awards 2022 och räknar med att få tillbaka sina resultat senare i år.

Företaget har goda distributionskanaler och deras gin säljs för närvarande i vin- och spritbutiker över hela Danmark. Destilleriet har utvecklat en internationell webbshop som redan levererar till konsumenter i Sverige, Tyskland och Nederländerna. Storbritannien kommer snart att inkluderas.

Målsättningar 2025

 • Ha en produktionskedja som är helt baserad på lokala råvaror.
 • Öka whiskeyproduktionen från 8000 liter till +30 000 liter 2024.
 • Mad Owl gin ska vara väletablerad i Danmark samt ytterligare 2-3 marknader i Europa.
 • Skapa en årlig säljtillväxt om upp till 40%.
 • Förbättra destilleriets lokal för att kunna hantera ökade produktionsvolymer, möjliggöra produktkontroll och utveckling samt ha en första klassens ”visitor center” med butik och goda möjligheter att hålla event.
 • Öka personalstyrkan för att kunna bibehålla kvalité i produktion, försäljning, events och ekonomi.
 • Thornæs Destilleri har genomfört en börsnotering.

Varför investera i Thornæs Destilleri?

 • En omfattande marknad som tydligt framför en efterfrågan på nya produkter.
 • Destilleriet har ett unikt erbjudande på marknaden med en närproducerad produkt och som är eftertraktad av konsumenterna.
 • Destilleriets produkter har tagits emot väl i marknaden – t.ex. levererade destilleriet 2021 gin motsvarande +100 000 flaskor till Storbritannien, ginets hemland.
 • Destilleriets whiskylager har ett reellt värde, som till och med ökar över tid på grund av marknadslogiken för att mogna whisky. Indexpriset på whisky, som har varit stabilt de senaste fem åren, har ökat kraftigt i värde under 2022 och till och med gått om nuvarande inflationstakt.
 • Bolaget omsätter idag cirka 2 miljoner danska kronor. Efter lanseringen av deras whisky sommaren 2023 förväntas försäljningen öka med 20-40% per år.
 • Bolaget förbereder sig för att noteras på Spotlight Stock Market inom 18-24 månader med en avkastningspotential om minst 200-300%.
Om bolaget
Thornæs Destilleri, som är det första whiskydestilleriet på Nordsjälland i Danmark, startades av entusiasten Torben Thornæs Andersen 2018.   Torben, som då arbetade som resejournalist, såg en växande efterfrågan på mer närproducerade och handgjorda drycker.  Med hjälp av sin mentor Tony Reeman-Clark, grundare av Strathearn Distillery, började Thornæs Destilleri produktionen i början av 2020 och lanserade den första drinken, Mad Owl Gin.

Destilleriets verkliga mål är dock att producera en premium dansk single estate whisky som är helt baserad på lokala råvaror.  Från och med 2023 kommer företaget att få råvaror från fälten kring destilleriet, som har omvandlats till ekologiska odling i samarbete med den lokala bonden. Vattnet,  som är en viktig komponent för bearbetning av whisky, kommer från reservoaren under närliggande Grib Skogen. Destilleriet arbetar för att använda lokalt virke för faten till whiskymognas, och de söker även möjligheter att mälta sitt eget spannmål på plats i framtiden.

Redan från start har Thornæs Distillery utmärkt sig med sina innovativa idéer och lokala engagemang.  Medan den första whiskyn planeras att lanseras sensommaren 2023, har den första tidiga buteljeringen i form av Young Malt redan fått belöningar med  en poäng på 91/100 i konkurrens med mycket mer etablerade whiskymärken.

Destilleriets gin, Mad Owl Gin, som introducerades i början av 2020, är väl etablerad på den danska marknaden.  Ginen säljs idag i vin- och spritbutiker över hela Danmark men finns även tillgänglig via destilleriets webbshop för konsumenter i Sverige, Tyskland och Nederländerna.  År 2021 skickade destilleriet gin motsvarande 104 000 flaskor till Storbritannien där det såldes via Craft Gin Club-prenumerationslådan. Ginen fick därefter betyget godaste  gin 2021 och den tredje bästa gin sedan undersökningen startade 2018.

Produkter
Destilleriets främsta produkt och anledning att vara det är Thornæs Whisky. För att driva ett  whiskydestilleri krävs en stor mängd kapital eftersom whiskyn behöver minst tre års lagring (och ofta många fler) innan den är klar för försäljning.  Därför har destilleriet valt att ha en bra produktdiversifiering som leder till en bred produktportfölj med bland annat Mad Owl gin och Falkendal Snaps.

Produktion och försäljning av gin, snaps och konjak har bidragit till att finansiera en stor del av den redan producerade råspriten för whiskymognad. Dessutom banar de etablerade kopplingarna till försäljningskanaler och partners också väg för framtida distribution av Thornæs Whisky. Mer beskrivs under Marknadsföring och försäljning.

Marknad och försäljning
Ett skifte är på gång inom dryckesindustrin. Konsumenter letar efter nya produkter med fokus på lokala och småskaliga drycker, och när det gäller whisky är skiftet inte olikt vad som hände i vinindustrin på 80-talet. Då drevs branschens självbild av tanken att anständigt vin måste vara franskt. Den missuppfattningen blev uppenbar när nya varumärken och vinmakare från mycket olika delar av världen, först och främst Kalifornien i USA, började vinna konsumenternas hjärtan och sinnen. Vinerna från dessa nya regioner bjöd helt enkelt på något, som smakade lika bra eller ännu bättre, men också annorlunda och exotiskt. Skiftet blev en lavin och inom ett decennium sträckte sig paletten av vinregioner till alla delar av världen.

Whiskyn har nu gett sig ut på samma resa. Bra single malt whisky har alltid varit känt för att vara skotsk eller kanske irländsk och för många är den fortfarande det. Men något har förändrats.  Efter en växande brist på tillgänglig whisky på världsmarknaden och som en följd av en ökning av priserna  öppnar sig företagen för nya alternativ. Denna trend blir mer och mer tydlig och snart kommer whiskyns landkarta att omfatta mycket mer än de brittiska öarna.

År 2019 omsatte den globala whiskymarknaden 59,6 miljarder USD, vilket förväntas öka till 86,4 miljarder USD år 2027.  En stor del av denna ökning misstänker vi kommer att bäras av icke-skotska märken.

Även för gin visas samma trender och har idag ett marknadsvärde runt 14 biljoner USD som år 2028 beräknas uppgå till 20 biljoner USD.

Thornæs Destilleri – go to market

Mot 2030 siktar Thornæs Destilleri på att ha gått in och fått fotfäste på tre stora europeiska marknader.

För att uppnå detta kommer bolaget inom de närmaste tre åren att bygga upp ett försäljningskontor med mycket erfaren personal, främst inom exportförsäljning och marknadsföring.  Efter att ha etablerat Mad Owl Gin som  ett varumärke med ett nätverk av internationella partners kommer destilleriet att ha möjlighet att använda dessa anslutningar till sin fördel när varumärket Thornæs Whisky startar under andra halvåret 2023.   Det är troligt att whiskyprodukten kommer att uppleva ett större drag från marknaden på grund av den ökande efterfrågan inom kategorin. Ginverksamheten kan dra nytta av detta, med tanke på att den förväntade trycket efter whiskyn används som en nyckel för att driva försäljningen av gin.

Naturligtvis, även om Danmark är en relativt liten marknad, är det fortfarande företagets hemmamarknad, och som sådan en viktig. Målet är att etablera Mad Owl Gin som  ett  erkänt premiumvarumärke i Danmark och när den första whiskyn  lanseras, odla Thornæs Whisky till att bli ett av de mest populära danska  whiskymärkena bland danska konsumenter.

Närvaro genom mässor kommer att stärka varumärket samt en direktförsäljnings- och marknadsföringsinsats mot stora vin- och sprithandlare, lyxiga stormarknader, travel retail och högklassiga hotell och restauranger. Strategiska samarbeten med utvalda ambassadörer och influencers kan visa sig vara fördelaktiga både nationellt och på exportmarknader.

Konkurrenter

Idag har Danmark ett fåtal destillerier som banar väg för dansk whisky, först och främst Stauning Whisky  men även destillerier som Thy Whisky och Mosgaard. Genom  att analysera konkurrenternas framgångsfaktorer har Thornæs Distillery tagit fram några relevanta aspekter för att nå framgång.

 • Autenticitet är avgörande – att ha en autentisk historia som förbinder grundare med platsen och produktionen
 • Känn dina råvaror – se till att råvaror är igenkännliga och kommer från lokala resurser
 • Premiumprodukter  – alla destillerier arbetar för att skapa premiumprodukter
 • Ekologiskt – sänder budskapet om kvalitet och hållbarhet
 • Det är danskt – varumärket ”Made in Denmark” är erkänt som ett tecken på kvalitet bland internationella foodies och köpare

Med detta i åtanke har Thornæs Distillery utvecklat sin egen produktformel för framgång:

Styrelsen och teamet

Jesper Eigen Møller, Chairman of the Board

Erfarenhet från livsmedelsindustrin bl.a. CEO på Toms Chocolate och CocaCola Danmark

—–

 

Martin Riis, Board member

Erfarenhet från retail bl.a. CCO på Hamonoya och Man. Dir. på OBH Nordica, Gorenje og Diageo Danmark.

—–

Povl-André Bendz, Board member

Bred erfarenhet inom affärsutveckling från life science, bl.a. CEO på Upfront Chromatography och Appium. Professionell styrelsemedlem b.l.a.styrelseordförande Audientes och 2cureX.

—–

Torben Tornæs Andersen, Board member

Erfarenhet inom marknadsföring samt destillering. Har under flera år varit en fristående journalist samt arbetar som Senior Creative på bl.a. Oglivy och Publicis

——-

VD och chefsdestillerare – Torben Thornæs Andersen

Stillman – Paul Vensmann

Eventansvarig och produktionsassistent – Pernille Nygaard Kristensen

Säljare – Hans- Henrik Mørck (extern)

Kommersiell rådgivare – Annemette Thomsen (extern)

 

Framtida personal:

Exporthanterare

Försäljningschef

Bryggare och destilleri

Kontrollant

Kontaktuppgifter
Josefine Wahlqvist, Equity Manager, FinReg Solution

0790- 06 31 91

josefine.wahlqvist@finregsolutions.se

 

Torben Thornæs Andersen, VD och grundare, Thornæs Destilleri

+45 5091 5890

torben@thornaes.com

 

Vanliga frågor
Hur tecknar jag mig i en crowdfunding?
 • Tryck Investera. Du får upp en teckningssedel från Nordic Issuing
 • Fyll i antalet aktier du önskar investera
 • Fyll i hur många gånger du tidigare investerat via Nordic Issuing
 • Fyll i dina kontaktuppgifter samt om du tecknar via ett bolag, bolaget kontaktuppgifter
 • Signera teckningssedeln
 • Om du har tecknat för mer än € 15 000 eller har investerat fler än 10 ggr via Nordic Issuing kommer det skickas ut en länk till dig för att besvara frågor utifrån penningtvätt.
 • Inom 24 timmar (vardagar) kommer det skickas ut en avräkningsnota med betalningsinstruktioner. Kom ihåg att betala direkt för att säkra din investering.
Hur kontrollerar jag att jag gjort rätt?
Du kan antingen kontakta Crowdfunding by eAktiebok på cfbyeaktiebok@finregsolutions.se eller Nordic Issuing på info@nordic-issuing.se
Vad händer vid överteckning?
Din teckningsanmälan blir giltig först när du gjort din betalning till Nordic Issuing. Där gäller först till kvarn varav vid överteckning kan din teckning bli ogiltigförklarad varav dina pengar kommer återbetalas till dig. Nordic Issuing kommer kontakta dig om detta händer.

Bolagets styrelse kan även besluta om övertilldelning om detta skulle bli aktuellt.

Hur går betalningen till?
På teckningssidan står betalningsinformationen och du kommer få ett email inom 24 timmar från signerad teckningsanmälan som innehåller betalningsinstruktioner.
Disclaimer

Vi på Crowdfunding by eAktiebok vill tydligt markera att information ni hittar på våra sociala medier inte bör uppfattas som köpråd. Gör alltid din egen analys och var medveten om riskerna med investeringar.