Eaktiebok

Artikel sponsrad av Hubins

Håll onoterade aktier inom kapitalförsäkring – så fungerar det

I dagens artikel kommer vi att utforska ett ämne som är av stor betydelse för många aktieägare – att hålla onoterade aktier i kapitalförsäkringar.


När du håller dina investeringar via en kapitalförsäkring slipper du betala vinstskatt och istället betalar du en låg, årlig schablonskatt som beräknas på hela investeringsvärdet. Du slipper även deklarera för varje enskilt köp och sälj och kan fritt välja vem som ska ärva försäkringsinnehavet utan komplicerade testamenten. Tänk på att kvalificerade andelar inte går att flytta in i försäkringen. Kapitalförsäkringen är en form av livförsäkring som kan öppnas av både privatpersoner och företag. I en kapitalförsäkring kan du hålla en rad olika investeringar och beskattas med en årlig schablonbeskattning, liknande den för ett Investeringssparkonto (ISK). Skatten beräknas utifrån hela försäkringens värde och premieinsättningar under året, utan möjlighet till förlustavdrag. Detta skiljer sig från exempelvis en aktiedepå, där vinsten på onoterade aktier beskattas med 25% och där det är möjligt att göra avdrag för förluster. Skattesatsen för kapitalförsäkringar år 2024 är 1.086%.

Genom att använda en kapitalförsäkring för investeringar slipper man även deklarera varje enskilt köp och försäljning. Detta passar även bra för förmögenhetsplanering över generationer, där vinster återinvesteras för att maximera avkastningen och där försäkringstagaren har kontroll över fördelningen av arvet. Med en kapitalförsäkring kan du frångå arvsordningen och fritt välja vem som ska ärva dina tillgångar – utan att behöva förlita dig på komplicerade testamenten eller lagstadgade arvsstrukturer. En kapitalförsäkring håller dina investeringar utanför offentliga register samtidigt som du behåller full äganderätt. Detta uppnås genom att försäkringsbolaget registreras som ägare av de underliggande tillgångarna, vilket innebär att din ägarstatus inte längre syns i publika aktieböcker eller prospektregister.

Skatt på onoterade aktier för privatpersoner och bolag

Investerar du i onoterade aktier via ett företag eller ett holdingbolag passar det i de flesta fall inte att hålla aktierna via en kapitalförsäkring då vinster från näringsbetingade andelar är skattefria. För privatpersoner gäller dock att det betalas 25% skatt både vid utdelning av onoterade aktier och vid försäljning av sådana aktier. Tänk på att kvalificerade andelar inte går att flytta in i försäkringen.

Kontroll och rösträtt

När man väljer att flytta sina investeringar till en kapitalförsäkring, är det vanligt att man förlorar möjligheten att aktivt delta i bolagsstämmor och rösta för sina innehav. Du behöver även ha kontakt med flera olika parter. Det vanligaste upplägget innefattar ett försäkringsbolag, en försäkringsförmedlare, ett värderingsinstitut och ett depåinstitut. Det finns dock alternativ, enligt nedan, där du endast behöver ha en kontaktpunkt samtidigt som du behåller full kontroll över dina investeringar och kan aktivt delta i bolagsstämmor och omröstningar.

Onoterade aktier i kapitalförsäkring

Även om kapitalförsäkringar för onoterade tillgångar har sina begränsningar, där många aktörer på marknaden endast accepterar Euroclear-registrerade aktier, tar svenska försäkringsdistributören, Hubins, emot alla typer av onoterade aktier oavsett om de är utgivna via fysiska aktiebrev eller om de finns registrerade i en aktiebok (inkl. eAktiebok). För att kunna flytta in dessa aktier krävs dock vanligtvis en aktuell värdering, till exempel genom en nyemission eller en värdering från en extern part.

 

Om

Kontakt

© 2023 – FinReg Solutions AB

Har du fakturafrågor?

Kontakt: faktura@finregsolutions.se

eAktiebok etablerades 2014 och ingår i företaget FinReg Solutions, som i sin tur är ett dotterbolag till Spotlight Group.