Eaktiebok

Artikel sponsrad av Advisoryboards.se

Vad är ett advisory board egentligen?

I dagens artikel kommer vi att utforska varför det är fördelaktigt att ta in ett advisory board i ett företag och hur det kan bidra till dess utveckling.

 

Att driva ett företag är som att navigera genom en ständigt föränderlig terräng. För att inte gå vilse i denna komplexa värld, kan företag dra nytta av vägledning och expertis från ett advisory board. Advisory board har en rådgivande roll, erbjuder insikter och råd utifrån olika kompetenser och erfarenheter, utan att ha formell beslutsmakt. Strukturen är flexibel och informell av temporär alternativt kontinuerlig karaktär. Ett advisory board delar med sig av sina kunskaper, erfarenheter och nätverk.

Fördelar med ett advisory board

  • Mångfald av perspektiv: Personer med olika erfarenheter kan ge företaget insikter som annars kanske hade gått förlorade. Mångfalden kan hjälpa att utmana företagets antaganden och leda till nya, innovativa idéer.
  • Expertis och erfarenhet: Medlemmarna i ett advisory board är erfarna yrkespersoner. Deras expertis och erfarenhet kan vara ovärderlig när det gäller att navigera genom komplexa problem eller identifiera möjligheter för tillväxt. Genom att dra nytta av deras kunskap kan företaget undvika misstag och fatta bättre beslut.
  • Nätverk: Medlemmarna i ett advisory board har ofta omfattande kontakter, vilket kan öppna dörrar till nya affärsmöjligheter. Det kan många gånger vara avgörande för företagets tillväxt och expansion.
  • Identifiering och hantering av risker: Med ett utifrån perspektiv kan ett advisory board arbeta med en risk- och konsekvensanalys och därmed bidra med optimal riskhantering för företaget.
  • Minimering av beslutsfattandets isolering: Det kan vara svårt för företags-ledningen att vara objektiv vid beslutsfattande. Ett advisory board kan komma med ett externt perspektiv och agera som en objektiv kritiker vid behov.
  • Kan inge förtroende på marknaden: Ett advisory board kan inge ett ökat förtroende hos intressenter som kunder, leverantörer och banker.                     

 

När är det läge att ta in ett advisory board?

Att ta in ett advisory board kan vara aktuellt när företagsledningen enbart fokuserar på operativa frågor. Vi lever i en värld med stora förändringar inom många områden, och företagsverksamheter behöver arbeta med utvecklingsfrågor för att undvika nedläggning. Om företaget har levt med ”brandkårsutryckningar” under en lång tid kan problemen bli större ju längre tiden går. När företaget saknar kompetens för nästa steg är det viktigt att ha resurser med erfarenhet av att arbeta med utvecklings- och omställningsfrågor. Oberoende personer kan vara till hjälp om ledningen är oenig kring hur företaget ska utvecklas är det viktigt att lösa konflikterna för att inte tappa fart. Ett tydligt utifrån-perspektiv kan i dessa fall vara nödvändigt samt möjliggör för en bredare omvärldsanalys vilket kan vara avgörande för företagets överlevnad.

Företag med tillväxtambitioner behöver avsätta tid för strategiskt arbete, och det kan vara en bra investering att ta in personer med erfarenhet av detta där en advisory board kan vara värdefull. Det kan finnas behov av att se över rutiner och processer i företaget, exempelvis för lönsamhetsförbättringar eller effektivisering. Teknikskifte och digitalisering, med den snabba utvecklingen inom AI och ökade cyberhot, kräver också informationssäkerhet och andra åtgärder. Arbetsmiljöproblem, med ökande sjukskrivningar och medarbetare som inte trivs, är en annan viktig fråga att hantera. I alla ovan nämnda fall kan det vara svårt att ha expertisen i företaget och en utomstående kan komma med andra perspektiv. Något inte många tänker på är att ett generationsskifte i familjeägda företag är en komplex fråga som många gånger kräver extern hjälp i god tid.           

Tips att tänka på när det är dags att ta in ett advisory board

Att skapa ett effektivt advisory board kräver noggrant övervägande och planering. Här är några steg att ta med i övervägandet:

  • Identifiera vad företagsledningen behöver hjälp med.
  • Fokusera på mångfald vid rekrytering.
  • Tydliga förväntningar
  • Regelbundna möten
  • Agenda, mötesanteckningar och uppföljning.
  • Kommunikation och öppenhet är avgörande
  • Var flexibel och anpassningsbar

 

Att ta in ett advisory board i företaget kan vara en kraftfull strategi för tillväxt och utveckling. Genom att dra nytta av medlemmarnas expertis, erfarenhet och nätverk kan företaget öka sina chanser till framgång och undvika vanliga fallgropar. Genom noggrann planering och rekrytering kan ett advisory board bli en ovärderlig tillgång för företagets ledning och bidra till dess långsiktiga framgång.

Om

Kontakt

© 2023 – FinReg Solutions AB

Har du fakturafrågor?

Kontakt: faktura@finregsolutions.se

eAktiebok etablerades 2014 och ingår i företaget FinReg Solutions, som i sin tur är ett dotterbolag till Spotlight Group.